Riihikosken, Oripään ja Yläneen apteekit tiedottavat: Toiminta koronavirusepidemian aikana

Arvoisa asiakkaamme! Alle on koottu tietoa apteekkiemme toiminnasta, lääkkeiden saatavuudesta ja niiden hankkimisesta koronavirusepidemian aikana.
Tavoitteemme on palvella asiakkaitamme koronavirusepidemian aikana normaalisti. Olemme laatineet riskienhallinta- ja varautumissuunnitelman, jonka avulla pyrimme turvaamaan mahdollisimman hyvin henkilökuntamme terveyden ja sitä kautta apteekin toimintakyvyn tässä haastavassa tilanteessa. Jos apteekkien toimintaan tulisi jotain tilapäisiä muutoksia, tiedotamme niistä facebook-sivullamme, muissa alueellisissa some-kanavissa sekä apteekkien ikkunassa. Tällä hetkellä kaikki toimii aivan tavalliseen tapaan.
Jos olet flunssaoireinen tai epäilet, että olet voinut altistua koronavirukselle, pyydämme ensisijaisesti välttämään apteekkikäyntiä. Voit pyytää tervettä henkilöä asioimaan puolestasi, tai soittaa meille apteekkiin, ja tilata tarvitsemasi tuotteet. Karanteenipotilaille, yli 70-vuotiaille sekä riskiryhmään kuuluville pyrimme mahdollisuuksien mukaan järjestämään lääkkeiden kotiinkuljetuksen, mutta tästä täytyy sopia aina erikseen.
Pyrimme vähentämään tartuntariskiä apteekissa tehostamalla siivousta ja kiinnittämällä käsihygieniaan entistä paremmin huomiota. Mikäli epidemia ja tartuntariski pahenee, saattaa henkilökuntamme käyttää suojakäsineitä, hengityssuojia tai muita suojaimia, jotta tartuntamahdollisuudet saadaan minimoitua. Toivomme myös asiakkaiden kiinnittävän näihin erityistä huomiota ja pitämään asioidessa vähintään metrin etäisyys muihin asiakkaisiin ja henkilökuntaamme.
Apteekissamme on hyvä lääkevarasto, ja sitä täydennetään joka päivä. Olemme varautuneet etukäteen kipu- ja kuumelääkkeiden kysynnän kasvuun, ja meillä on niitä reilusti varastossa. Viranomaismääräyksen mukaan toimitamme tällä hetkellä vain yhden pakkauksen itsehoitoon tarkoitettuja kipu- ja kuumelääkkeitä asiakasta kohden. Kipu- ja kuumelääkkeiden saatavuus ei Suomessa ole uhattuna, joten syytä hätään ei ole. Ylisuuria kotivarastoja ei pidä koronaviruksen aiheuttamassa erikoistilanteessakaan hankkia varmuuden vuoksi. Tukkuliikekuljetuksissa ovat etusijalla lääkkeet, joten vapaankaupan tuotteiden, kuten esimerkiksi vitamiinien, kosmetiikan yms. kuljetuksissa voi tulevina aikoina olla viiveitä. Meillä on näistäkin kuitenkin hyvät varastot apteekissa.
Käsidesin kysyntä on maassamme tällä hetkellä erittäin suurta ja tuotteet ovat tällä hetkellä valitettavasti loppu. Käsidesiä pyrimme saamaan lisää jo tämän viikon aikana ja tiedotamme siitä, kun lisäerä saapuu apteekkeihimme. Edelleen käsidesin käyttöä tärkeämpää on muistaa pestä käsiä lämpimällä vedellä ja nestesaippualla useita kertoja päivässä. Muistathan tämän erityisesti lähtiessäsi asioimaan ja asioilta palattuasi!
Kela on ilmoittanut viime viikolla apteekeille, että koronavirustilanteessa apteekki saa toimittaa kela-korvattavia lääkkeitä asiakkaalle viikon aikaisemmin kuin tavallisesti. Yhdellä apteekkikäynnillä voidaan asiakkaan niin halutessa pyrkiä toimittamaan mahdollisimman montaa lääkettä kerrallaan. Tällä pyritään harventamaan apteekissa käynnin tarvetta ja vähentämään siten tartuntariskiä. Lääkkeitä voi myös halutessaan ostaa ilman kela-korvausta, ja hakea korvauksen myöhemmin Kelalta. ”Hamstraamiseen” ei kuitenkaan ole tarvetta.
Lehdissä ja netissä on ollut hyviä yleisohjeita toiminnasta tämän poikkeuksellisen tilanteen aikana. Nyt kannattaa välttää tilanteita, paikkoja ja tilaisuuksia, joissa tartuntavaara on suurentunut. Jos epäilet tartuntaa, älä lähde lääkäriin vaan ota yhteyttä terveydenhuoltoon puhelimitse. Saat ohjeet jatkotoimenpiteisiin. Suurin osa koronapotilaista sairastaa vallitsevan käsityksen mukaan taudin lieväoireisena, jolloin hoito on virustaudeille tavanomainen, oireenmukainen hoito.
Kotona on hyvä olla varalla sopivaa kipu- ja kuumelääkettä sekä toimiva kuumemittari. C-vitamiini ja sinkki voivat tutkimusten mukaan lieventää tällaisen taudin oireita ja mahdollisesti lyhentää sen kestoaikaa. Riittävästä nesteensaannista tulee myös aina huolehtia sairaana ollessa.
Me apteekissa olemme tukenasi tässä poikkeuksellisen haastavassa ajassa. Toimimalla suositusten mukaisesti, saamme tartuntahuippua viivytettyä ja terveydenhuollon kantokyvyn riittämään mahdollisimman hyvin koko koronavirusepidemian läpi. Terveydenhuollon henkilökuntaa tarvitaan hoitamaan koronapotilaita, kuten myös kaikkia muita potilaita tavanomaiseen tapaan. Samoin tarvitaan apteekin henkilökuntaa huolehtimaan oman alueen asukkaiden lääkehuollosta.
Yhdessä selviämme tästäkin haastavasta tilanteesta!
Apteekkari Jarkko Kiuru ja Riihikosken, Oripään ja Yläneen apteekkien koko henkilökunta
Apteekkien yhteystiedot:
– Riihikosken apteekki puh. 02-486 1713
– Oripään apteekki puh. 02-766 1232
– Yläneen apteekki puh. 02-256 3259